08.04.2012 Pagace

10. dubna 2012 v 7:35 | King Rucola a Max. de Bile
V zemi cokolady, syrov, preciznych zbrani a hodiniek, tam, kde tecie med a pasu sa kravicky a kde Kosice sa este stale nazyvaju "kozice", (zrejme preto, ze je zname, ze tam damy maju pekne kozy a dlhe nohy) tam kde udajne vladne ludova demokracia a kde su obrovske pahorky, ktore zakryvaju vyhlad na Stredozemne more, tam je vsetko a nic. Vsetko si clovek moze kupit, ale toto nie!

Totiz oskvarkove pagace!

A oskvarky uz vobec nie. Tak som sa dal na vyrobu pagacov. (Prvy raz v zivote!) Pokazil som pritom rad radom vsetky kuchynske stroje a dokonca nevinna tlaciaren od pocitaca sa zrazu domahala cistenie tlaciarenskej hlavy! Ako keby som nemal dost sam so sebou, zbavit sa masti a muky a osprchovat sa pri teplote v obyvacke okolo pätnast stupnov, nakolko kurenie nefunguje a prave pocuvam, ze tuto Velku noc bolo zimsie, nez na Vianoce.

Najaväcsia tragedia vsak: Musel som pagace vyrezavat do tvaru srdca, lebo inu formicku som nenasiel. To sa vola po nemecky "Stilbruch", cize nieco take, ako "neodpustitelny priehresok" proti dobremu vkusu, proti klasickym pagacom...

Ale sirkokemu publiku, ktore pozostavalo z absolutnych neznalcov ozajstnych pagacov, chutili tak, ze zmizli rychlostou jednej vyfajcenej cigarety. Omrvinky som si pozbieral...a melancholicky spominam, hladny.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 VendyW VendyW | 10. dubna 2012 v 8:05 | Reagovat

Hmmm, vypadá to ale nádherně...dotaz, ty jsi původem z Košic?

2 alena alena | E-mail | 10. dubna 2012 v 8:44 | Reagovat

To je zajímavé,nás pagácek vypadal úplne jinak,dává se tam máslo a podmáslí,ale je to recept z Moravy a taky chlapská zálezitost,u nás ho delal tchán a muj muz,já ho jeste nikdy nedelala,asi bych ten recept mela predat synum?

3 Gabi Gabi | E-mail | 10. dubna 2012 v 10:07 | Reagovat

Pagáče sú nádherné ...dala by som si. Ale keď už ani pre priateľov nemáš ...nedáš...:-(((
Rucolo,Ty si teda vypadal včera, nejako si vytriezvel do času budúceho ...)08.09.2012...09.09.2012... hmm, "Už se tešíme na Ježíííška ..." vlastne áno, aj keď sme, my ostatní ešte len v mesiaci 04.
Ja nechcem tak rýchlo starnúť ...:-((((

4 King Rucola King Rucola | Web | 10. dubna 2012 v 15:18 | Reagovat

[3]: Ha! To som si vobec nevsimol! To preto, ze vcera som uz nevladal po sibacke pisat a dnes som to nejako narychlo smolil. Skusim opravit! Pagace mi zozrali bleskove, fajcil som na balkone a videl som postavy, ako nieco pozieraju, vymrznuty idem do izby a mal osm len omrvinky.

5 King Rucola King Rucola | Web | 10. dubna 2012 v 15:20 | Reagovat

[2]: Moj otec je moravsky Slovak, z Nivnice, ale do kuchyne moc nesmel, lebo ked zacal, tak sa jedlo az tak za tri dni. Vyborne varil, ale bol inzinier a strasne precizny. Vsetko si rozmyslel, naskicoval a tak...

6 King Rucola King Rucola | Web | 10. dubna 2012 v 15:21 | Reagovat

[1]:Bratislava ako poleno. V Kosiciach az minuly rok prvy raz v zivote. Ale tie zenske ma tam ocarili, ani neviem, preco...

7 King Rucola King Rucola | Web | 10. dubna 2012 v 15:25 | Reagovat

[3]: V BA je v tzv. Michalskom dvore galeria. Chodim tam strasne rad na vernisaze, pretoze mama majitela, stara pani, vyraba a prinesie take pagace, ze ludia kuratora nepocuvaju a tlacia sa pri tych domacich pagacioch. K tomu biele vino - hotove umenie, nie to, co sa vystavuje...(Kto zavaha, nema a pride o vela!)

8 Gabi Gabi | E-mail | 10. dubna 2012 v 16:14 | Reagovat

Ked som bola studentka, tak som musela vzdy piect spoluziakom na tvorci vikend oskvarkove pagace. Ja som bola v skupine u prof, Svetlika jedine dievca. Atelier sme mali na 22. poschodi budovy Stf. A mas pravdu s bielym vinom, to sa nam potom tvorilo aj mudre reci sme mali.Podla nasho pana prof,v tvojom terajsom veku, maju architekti vedieť vytvorit aj pagace  a architektky vraj maju vediet vediet aj sit.Pagace by sme teda obaja zvladli.Tie nase "tvorcie" vikendy mozem teraz priznat, uz asi ani ten vratnik nezije, co vzdy odstavil na sobotu, ked sme tam tie hody mali vytahy, aby sa aj jemu pagace a vinko uslo a nas nikto nenacapal. Oskvarky som mala ale domace, z domu, alebo z trhu. Teraz uz ani tie oskvarky take nie su. Alebo ja som leniva a iba sa vyhovaram? Ja som ich vykrajovala poharikom na vino. Ak som chcela mat malicke tak poharikom na ostre- stamprlikom. Mam recepty na kysnute cesto, aj na take prekladane. Idem sa mrknut, ci obchodna siet nejake  k svetu oskvarky nepredava. Normalne si mi na ne narobil chute. Teraz, po sviatkoch a tolkych dobrotach. Ale ta chut po  sladkostiach priam vyzyva. :-DD

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama